headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto
 
Arbitrage

Start van het seizoen en arbitrage

Nieuws afbeelding 3-9-2014
Aanstaande zaterdag start de competitie en dus moet er ook weer gefloten worden. Hoe gaat dat in zijn werk: wie fluit welke wedstrijd en welke regels zijn er? Lees verder!

Veldhockeyregels grotendeels gelijk gebleven 
Bij de elftallen zijn er geen wijzigingen dit jaar. Wel heeft de KNHB enkele goede tips op een rijtje gezet, zie de bijlage onderaan deze pagina. Verder staan hier (Hockey/Info) de regels voor de drie-, zes- en achttallen. De regels voor drie- en achttallen zijn een klein beetje veranderd dus lees ze goed door.

Wie fluit welke wedstrijd
Elke wedstrijd en elke scheidsrechter heeft een fluitniveau. De arbitrageplanning maakt gebruik van deze niveaus bij het inplannen.

A- en B-wedstrijden
De wedstrijden van de A- en B-jeugd worden gefloten door scheidsrechters die zoveel mogelijk het juiste niveau hebben. Ze worden ingedeeld door Ellen Buse en Rianne Zandstra van de Planning Arbitrage Zaterdagen (Rianne heeft deze taak overgenomen van Annelies Zonjee). Het zijn meestal ervaren ouders, senioren en/of veteranen. Als je moet fluiten, krijg je hierover ruim op tijd een e-mail toegestuurd.

C- en D-wedstrijden
Alliance verwacht dit jaar dat elke wedstrijd van een C- en D-team wordt gefloten door één ouderscheidsrechter met kaart en één door de arbitrage aangewezen lid van Alliance (A- en B-jeugd). De coach moet op tijd aan de arbitrageplanning aangeven ([email protected]) wie welke wedstrijden zal fluiten. Ouders, geef dus bij de coach van je kinderen aan wanneer je kunt fluiten! Als je begeleiding wil bij het fluiten, laat het ons dan even weten op [email protected]

Scheidsrechterscursus voor ouders
Elk C- en D-team moet een aantal ouders leveren die de wedstrijden kunnen fluiten. Als je begint met fluiten in deze lagere teams, doe je veel ervaring op en kun je later ook in hogere categorieën fluiten. We hebben scheidsrechters nodig die passen bij het niveau van de wedstrijden, dus ouders van kinderen in de C- of D-categorie die nog geen kaart hebben worden opgeroepen zich aan te melden voor de scheidsrechterscursus ([email protected]). Dat kan via internet en kost weinig tijd. 

Fluiten is echt niet zo moeilijk: en hoe vaker je het doet, des te gemakkelijker het wordt!

Scheidsrechterscursus voor B-jeugd
Volgens de KNHB-regel moeten alle spelende leden vanaf de B-jeugd hun scheidsrechterskaart halen. Ook dit jaar organiseren we weer een aantal scheidsrechterscursussen. De Arbitragecommissie nodigt de leden uit om deel te nemen aan de cursus; de eerste mails zijn deze week verzonden. De cursus is verplicht! Waarom?
  • Je krijgt meer kennis van de regels, dat helpt als je zelf hockeyt
  • Zelf fluiten is iets anders dan gefloten worden, je krijgt meer begrip voor de scheidsrechters in je eigen wedstrijden
  • Hockeyclubs zijn verenigingen: iedereen draagt een steentje bij, dus ook voor het fluiten
  • Kortom, je helpt ook andere teams op deze manier.
  • Fluiten is leuk!
  • Uiteraard worden beginnende scheidsen begeleid door ervaren fluitisten bij hun eerste wedstrijden.

Wil je nog even oefenen? 
Dat kan sinds vorig seizoen online want Alliance doet mee aan een pilot met ‘Drillster’. Log in op de site, klik op Hockey Ref (maak eerst even een account aan) en oefen op verschillende niveaus de veldregels. 

Nieuwe hesjes 
Voor de scheidsrechters van de elftallen zijn er nieuwe gele hesjes. Deze zijn van ademende stof, dus geen zweterige jasjes meer!  

De achttallen hebben in hun keeperstas blauwe hesjes ontvangen voor de spelbegeleiders. De spelbegeleider begeleidt het spel van beide teams (en is ook geen coach).

Sportief seizoen!

Namens de Arbitragecommissie


Maurits van der Heijden
Bijlage

Reacties


Er zijn nog geen reacties, plaats uw reactie hieronder

Reageer op het nieuws


Agenda

Nog geen agenda punten.
Gehele agenda