headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto headerfoto
 

Zaalhockey

Bij Alliance bieden wij onze leden graag de mogelijkheid om zoveel mogelijk het hele jaar door te hockeyen: op het veld en in de zaal. De combinatie van veld- en zaalhockey is niet alleen leuk, het is ook heel goed voor de ontwikkeling van je technische, tactische en motorische vaardigheden. Door de kleine speelruimtes moet alles sneller en leer je om op tijd een goede positie in te nemen, de juiste techniek te gebruiken en de juiste keuze te maken voor een vervolgactie.


Onze eigen Alliance Arena blaashal
Met onze eigen blaashal, kunnen onze teams thuis trainen en veel wedstrijden in de Alliance Arena spelen!

Vanaf zondag 19 november worden de eerste voorbereidingen getroffen voor de opbouw van de Alliance Arena op veld Z-4. Tot en met zaterdag 26 november hebben we daarbij flink wat hulp nodig van de leden (en ouders van jeugdleden). Vanaf dit jaar gaan we daarom werken met een indelingsschema per (zaal) team en halen we het vrijblijvende karakter eraf. De zaalteams worden allemaal vooraf ingedeeld om te helpen op een bepaalde datum en tijdsslot. Daartoe vragen we per team om per aangewezen tijdslot twee volwassenen op te geven. De inventarisatie vindt plaats via een separaat verstuurd formulier aan de coach/manager.

Hiermee borgen we dat de inzet eerlijk en over veel verschillende Alliancers wordt verdeeld (vele handen maken licht werk). Ook maken we het met dit systeem beter planbaar voor de teams om hulp in de eigen agenda’s te organiseren.

Alleen met jullie hulp kunnen we onze mooie blaashal realiseren. Dus geef je snel op voor het ingeplande tijdsslot en kom gezellig met andere clubgenoten een paar uur meehelpen opbouwen (en in februari weer afbouwen).

Het op- en afbouwen is een gezellige activiteit met elkaar, wij zorgen voor het nodige ‘vocht en versnaperingen’ voor iedereen!Over zaalhockey
Zaalhockey wordt binnen gespeeld op een speelveld van 40 x 20 meter met een houten of kunststof ondergrond. Aan de rand van dit veld liggen balken waardoor de bal niet over de zijlijn kan. Zaalhockeywedstrijden worden gespeeld door twee teams met ieder zes spelers (waarvan doorgaans 1 de keeper). Een team mag maximaal zes wisselspelers op de bank hebben. Zaalhockey wordt gespeeld in de maanden december, januari en februari.


Uitrusting
In de zaal speel je met een lichte zaalstick (zelf regelen) en op stevige zaalschoenen, die niet buiten zijn gebruikt (geen zwarte zolen). Als bescherming heb je naast je bitje en scheenbeschermers een zaalhockeyhandschoentje aan je linkerhand (let op: dit is een ander soort handschoentje dan die op het veld gebruikt wordt en is verplicht!). Belangrijk is dat de keepers riempjes in hun klompen hebben zonder metalen gespen om krassen in de vloer te voorkomen. In principe wordt er gespeeld met speciale zaalhockeyballen (iets lichter). Alles over de keepersmaterialen vind je in deze presentatie.


Spelregels en verschillen
De belangrijkste verschillen tussen veld- en zaalhockey vind je op de KNHB website. Ook kan je daar meer informatie vinden over de zaalhockeyspelregels. Check ook de Zaalhockey presentatie op onze site voor meer informatie. Voor de Jongste Jeugd (O10) gelden net even andere speelregels. Voor deze groep is een speciale O10 Zaalhockey presentatie inclusief one pagers voor O10 van de KNHB.


Teams en inschrijven
Elk jaar geeft Alliance alle junioren 11-tallen (O12 t/m O18), alle O10 teams alsook Dames 1 en Heren 1 op voor de zaalhockey competitie. Daarnaast inventariseren we elk jaar in september/oktober welke seniorenteams willen meedoen aan de zaalcompetitie. Deelnemers aan zaalhockey zijn vanaf december lid van twee teams: het eigen veldteam én het eigen zaalteam, herkenbaar aan de "Zaal” prefix. De teams hebben voor de zaal hetzelfde teamnummer als op het veld (met uitzondering van eventuele combinatieteams, aangeduid met 1.1 "één één” of 1.2 "één twee”).

Onmisbaar voor de zaalhockey: de Coach/Teambegeleider en Zaalscheidsrechter en de hulp van ouders die hun handen uit de mouwen kunnen steken bij de opbouw en afbouw van de Alliance Arena. De coach van het zaalteam kan een andere coach zijn dan de veldhockeycoach. Daarnaast heeft elk team één of twee keer zaalleiding (o.a. verantwoordelijk voor tijdsklok, score en zaal gereed maken, niet alleen voor wedstrijden van je eigen team, maar ook die van andere teams uit jouw poule die deze dag op dezelfde locatie spelen). De coach en/of teambegeleiders organiseren dit.

Dus: geef je op voor één van deze rollen, alleen met jullie hulp kunnen we een onvergetelijke zaalcompetitie mogelijk maken!Zaalhockeycompetitie
De zaalcompetitie begint dit jaar (seizoen ’23-’24) op zaterdag 9 december 2023 (de topklasse start eerder, namelijk op 2 december) en duurt tot en met zondag 11 februari 2024. Hou er rekening mee dat in het tweede weekend van de kerstvakantie wedstrijden worden gepland!

Elk team speelt in het zaalhockeyseizoen 5 of 6 keer (zaterdag of zondag). Op een wedstrijddag speel je met je team twee wedstrijden.

De O14, O16 en O18 junioren wedstrijden worden zowel op zaterdag als op zondag ingepland. De O12 junioren worden i.v.m. open dagen van middelbare scholen zoveel mogelijk op de zondag (ochtend) ingepland. De Jongste Jeugd (O10) speelt zoveel mogelijk op de zaterdagochtend en de senioren op de zondag(middag). Uitzonderingen zijn echter niet uitgesloten! Het wedstrijdschema wordt gepubliceerd op de KNHB-standenmotor, onze eigen website en in de Alliance App. Check daarom tijdig of jouw team op deze dagen wedstrijden moet spelen.


Trainen
Alle trainingen voor de zaalteams worden gegeven in de Alliance Arena blaashal. Er wordt per team minimaal 1 training voor iedere wedstrijd gegeven.


Contributie
Voor zaalhockey betaal je zaalhockeycontributie. Deze contributie betaal je per persoon en is extra ten opzichte van de reguliere contributie. De contributie voor zaalhockey wordt jaarlijks, vooruitlopend op het zaalseizoen, vastgesteld en is te vinden op de Alliance website met contributie informatie. De contributie wordt voor een groot deel bepaald door het KNHB inschrijfgeld en door de huur- en exploitatiekosten voor de blaashal en is hoger voor de teams die vaker trainen.


Informatieavonden
Voor de start van het zaalhockeyseizoen organiseert de zaalhockeycommissie een informatieavond voor alle ouders, coaches en begeleiders van de O10 teams aangezien deze teams voor het eerst gaan zaalhockeyen. Aansluitend wordt er voor alle coaches, managers en geïnteresseerde ouders dieper ingegaan op de zaalhockey speltechniek

Dit jaar wordt deze gehouden op woensdag 29 november in het clubhuis:

- 19.00 - 20.15 Zaalhockey presentatie voor O10 coaches / begeleiders en geïnteresseerde ouders.
- 20:30-22:00 uur. Zaalhockey presentatie over techniek en tactiek voor alle zaalteams, coaches, managers en geïnteresseerde ouders.

Je hoeft je niet vooraf op te geven voor deze informatie avond maar kunt gewoon binnenlopen.

Daarnaast wordt er een zaalhockeyspelregels avond georganiseerd voor zaalhockey-scheidsrechters. Deze vindt plaats op donderdag 7 december in het clubhuis (zaalhockey spelregels-presentatie).


Meer weten?
Voor meer info over zaalhockey en training- en wedstrijdschema's, check de Alliance app en Alliance website en de zaalhockey website van de KNHB (o.a. alles over zaalhockey, de spelregels, video's etc).

We wensen je veel zaalhockeyplezier!

Met sportieve groet,

De zaalhockeycommissie,
Patricia den Dunnen
Klaske Kramer

[email protected]


<versie: 29-11-2023>