Aannamebeleid vrijwilligers MHC Alliance


<versie mei 2025>


Doel van het beleid

MHC Alliance wil een veilige sportomgeving bieden aan al haar leden, vrijwilligers en bezoekers. Dit aannamebeleid heeft als doel om grensoverschrijdend gedrag te voorkomen door zorgvuldig om te gaan met de werving en inzet van vrijwilligers.


1. Toepassingsgebied

Dit aannamebeleid is van toepassing op alle vrijwilligers binnen de club, met name diegenen die:

  • werken met jeugdleden (onder de 18 jaar),
  • toezicht houden, zoals coaches, trainers, (spel en clinic)begeleiders en scheidsrechters,
  • in kleedkamers, gedurende hockeykampen/clinics en/of binnen andere besloten/afgesloten ruimtes contactmomenten hebben met (jeugd)leden, vrijwilligers en bezoekers.


2. Wervingsprocedure

a. Open en transparante werving

Vacatures voor vrijwilligersfuncties worden waar mogelijk openbaar gedeeld binnen de club (website, Alliance-app, nieuwsbrief, etc.) om transparantie te bevorderen en voorkeursbehandeling te voorkomen.


b. Kennismakingsgesprek

Een kennismakingsgesprek wordt gevoerd door een OM, TM, categorieleider, voorzitter van een commissie of een bestuurslid. Tijdens dit gesprek wordt onder meer besproken: - de motivatie van de vrijwilliger, - ervaring met het werken met jongeren, - bekendheid met gedragsregels van en de cultuur binnen MHC Alliance.


c. Nagaan van referenties

Waar mogelijk worden referenties opgevraagd en indien nodig gebeld. Dit is vooral van toepassing bij vrijwilligers die direct met minderjarigen werken en waarbij het vier-ogen-principe niet gegarandeerd kan worden.


d. Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)

Voor bepaalde functies is een VOG verplicht, zoals: - (jeugd)trainers - (jeugd)coaches (in geval van selectieteams) - barmedewerkers - bestuursleden De VOG wordt elke 3 jaar opnieuw opgevraagd.


3. De MHC Alliance Gedragsregels

a. Gedragsregels

Elke vrijwilliger ontvangt vóór aanvang van de werkzaamheden de Gedragscode en de Gedragsregels van MHC Alliance, die gebaseerd zijn op de gedragsregels van NOC*NSF.


b. Omgangsvormen

Tevens ontvangt elke vrijwilliger vóór aanvang van de werkzaamheden een e-mail om hen een korte verklaring te laten ondertekenen waarin zij aangeven dat zij: - bewust te zijn van de risico’s op grensoverschrijdend gedrag, - zich aan de gedragscode houden en grensoverschrijdend gedrag melden bij de vertrouwenscontactpersonen.


4. Inwerken en toezicht

Nieuwe vrijwilligers worden zoveel als mogelijk begeleid door een ervaren vrijwilliger of voorzitter van een commissie.


5. Meldplicht en vertrouwenscontactpersonen

Vrijwilligers zijn verplicht vermoedens van grensoverschrijdend gedrag te melden bij de vertrouwenscontactpersoon (VCP) van de club. De namen en contactgegevens van de VCP’s worden actief gedeeld.


Binnen MHC Alliance zijn twee vertrouwenscontactpersonen aanwezig;

Maarten Klaassen en Janine Bauer ([email protected])


6. Evaluatie en voortgang

Het vrijwilligersbeleid wordt jaarlijks geëvalueerd door het bestuur en indien nodig aangepast. Vrijwilligers worden herinnerd aan de gedragscode en de gedragsregels via een jaarlijkse mailing aan het begin van het hockeyseizoen.